Berlin Marathon

Varje år springer många löpare maratonlopp. Sträckan för ett maratonlopp är 42 km och loppen finns i många städer runt om i världen. Ett av dem är Berlin Marathon som gick för första gången 1974. Loppet heter egentligen BMW Berlin Marathon och är den näst största tävlingen i Tyskland. Loppet i Berlin ingår i World Marathon Majors som är ett samlingsnamn för de sex stora maratonloppen som går i storstäder och har en miljon dollar i vinstpengar, som den vinnande mannen och kvinnan delar på. De övriga städerna är Tokyo, London, Boston, Chicago och New York.

Skada hindrade vinnaren i Berlin Marathon

Vinnaren i Berlin Marathon fick en skada i VM som gjorde att han hade problem med loppet. Kenenisa Bekele från Etiopien vann loppet men var lite besviken med hur det hade gått. Han hade problem med kramp i baksidan av ena låret från och till under loppet. När han hade endast fem kilometer kvar, kunde han inte accelerera på grund av krampen vilket gjorde att sluttiden inte blev den han önskade. Han var sju sekunder från världsrekordet som hålls av Dennis Kimetto från 2014 i Berlin. Bekele slog sitt personliga rekord men inte världsrekordtiden som han hade önskat från början.

Att träna inför ett maratonlopp

Många har som dröm att genomföra ett maratonlopp någon gång. Det krävs dock en hel del förberedelser för att kunna klara sig genom loppet utan att få skador eftersom loppet är något av det tuffaste man kan genomföra som löpare. Om man är helt otränad innan loppet, bör man starta ett år innan med löpträning. Hur lång träningsperiod man behöver innan loppet beror helt på vilken träningsbakgrund man har som löpare. Det är rekommenderat att använda ett träningsprogram som successivt tar löparen fram till den sträckan man ska springa under loppet. Förutom löpträning, bör man styrketräna och delta i träning som gör kroppen stabil nog för att klara loppet.