Maraton, tragiska mord och dödsfall

Att springa maraton förknippas av de flesta med god hälsa och ett långt liv, men maratonlöpare har också drabbats av tragiska händelser som mord och olyckor. Själva löpningen i sig kan ibland resultera i dödsfall på grund av ansträngning, men en del löpare har gått ett tragiskt öde till mötes när människor i deras närhet avsiktligt eller av vårdslöshet har dödat dem. Nyligen drabbades en ung kenyansk maratonlöpare på detta sätt.

Hos Podplay kan du lyssna på podden Mord Mot Mord som berättar om ett stort antal olika mordfall, mördare och offer. Anna Sandell och Karin Londré pratar i podden om seriemördare i Glasgow, Lauren Dumolos försvinnande och om hur Alberto Bellardi Ricci, en känd diplomat, blev ihjälhuggen på en italiensk ambassad. Lyssna på poddar om dessa mordfall och många fler hos Podplay.

Ung maratonlöpare mördad

Förra året hittades Agnes Tirop, en ung maratonlöpare från Kenya, död i sin by Iten. Hon hade mördats i sin säng och utsatts för knivhugg i nacken. Misstankarna gick till hennes make, då han efteråt hade ringt till sina föräldrar och gråtit medan han bad om förlåtelse. Agnes Tirop var tidigare världsrekordhållare på landsväg, på distansen tio kilometer. Hon fick tiden 30,01 när hon tävlade i Herzogenaurach i Tyskland. Sommaren 2021 kom hon också fyra när hon sprang 5 000 meter i Tokyos OS.

Tragiska dödsfall och olyckor

Flera maratonlöpare har drabbats av tragisk och oväntad död. När ett kraftigt oväder slog till under ett maraton i Kina dog 21 av deltagarna. Tävlingen hade pausats på grund av snöblandat regn, hagel och hårda vindar. De döda löparna hittades senare längs med spåret.

Under en tävling i Alperna augusti 2021 avled en ultralöpare från Tjeckien när han föll från en brant. Den 26-årige maratonlöparen Ismael Juma körde motorcykel och avled när han kraschade med en lastbil.

 
 

Fler artiklar om Okategoriserade