Haile Gebrselassie

En av de största långdistanslöparna i modern tid heter Haile Gebrselassie och har blivit till en ikon för löparsporten under de senaste 20 åren. Tack vare en hel drös med världsrekord och lika många guldmedaljer i olika lopp runtom i världen har ingen löpare fått ett lika stort genomslag som Gebrselassie. Från blygsamma ekonomiska förhållanden i hjärtat av Etiopien kom detta stjärnskott i början av 1990-talet och blev en omedelbar succé. Hans första stora mästerskap var junior-VM i Seoul 1992, när den unge Gebrselassie vann både 5 000- och 10 000-metersklassen. Det var den första föraningen om vad världen hade att vänta sig av den unge etiopiern, som varje morgon hade sprungit en mil till skolan med skolböckerna under armen.

 

De allra största framgångarna firade Gebrselassie i världsmästerskapen. Ingen annan har varit lika dominant i modern tid, och från och med VM i Stuttgart 1994 till Sevilla 1999 tog Gebrselassie fyra raka VM-guld på 10 000 meter. Ännu tyngre och mer prestigefulla titlar tog han i OS, där guldmedaljen i samma klass bärgades både i Atlanta 1996 och Sydney 2000. Under 1990-talet tillhörde långdistanslöpningen ingen annan än Haile Gebrselassie, och han var närmast ohotad herre på täppan i ett decennium.

 

Det mest imponerande loppet av dem alla var dock inte en OS- eller VM-tävling. Det var istället ett lopp i Berlin under 2008, där Berlin Maraton anordnas varje år. Gebrselassie kom dit som regerande mästare och hade höga förväntningar på sig – som han minst sagt motsvarade. När han bröt målsnöret stannade klockan på 2:03:59 – nytt världsrekord från den då 35-årige GebrselassieBerlin blev något av en favoritplats för etiopiern eftersom han skulle vinna här ytterligare två gånger vilket gjort honom till fyrfaldig mästare av tävlingen.

 

Gebrselassie har ännu inte lämnat löparsporten, även om han på senare har drabbats hårdare av skador. 2013 kom han trea i BUPA Great North Run, som anordnas i norra England, bakom stjärnorna Mo Farah och Kenenisa Bekele. Än finns det energi kvar i Haile Gebrselassies ben, men när han väl väljer att hänga upp löparskorna för gott kommer en hel idrottsvärld att ställa sig upp och applådera en enastående karriär.

Haile Gebrselassie 2

 

Taggar: , , , , , , , , ,

 

Fler artiklar om Maraton