Maratonträning

Ett maraton är något av det tuffaste man kan ge sig på som löpare. För att kunna springa konstant i mer än fyra mil krävs det att man börjar träna i god tid innan loppet. Hur man ska träna beror lite på vad man har för grundform. Om man är helt otränad kan det behövas så mycket tid som ett år eller mer för att komma i ordentlig form för ett maraton. Om man redan har ett antal mil löpning under bältet kan träningen se lite annorlunda ut men det är ändå viktigt att planera den väl.

Använd ett träningsprogram

Det är ofta bra att använda sig av ett träningsprogram när man tränar inför ett maraton. Träningsprogrammet ger dig struktur i din  träning och hjälper dig att stärka olika delar av kroppen. Programmen brukar ofta vara upplagda på tre eller fyra pass i veckan, varav ett pass är ett intervallpass, ett är ett distanspass och ett är ett långpass. Det kan kanske låta som mycket träning, men kom ihåg att träning är nyckeln till god hälsa. Förutom löpning bör man också lägga en del tid på annan träning såsom styrketräning. För löpare är det ofta viktigt att stärka coren eftersom den är det som gör kroppen stabil under löpningen.

Återhämtning är viktigt

Det kan vara lätt hänt att man känner sig stressad och försöker trycka in så mycket träning man bara kan inför sitt lopp eftersom man är rädd att misslyckas annars. Det tillvägagångssättet är tyvärr inte så bra som man kan tro eftersom ordentlig återhämtning är minst lika viktig som träning för att du ska få goda resultat. En kropp som aldrig får återhämta sig hinner helt enkelt inte bygga upp sig själv och risken då är att träningen bara står och stampar på ett och samma ställe. Se därför till att lägga in minst två vilodagar i veckan, lite beroende på vilken form du är i.