Kan man löpträna med förkylning i kroppen?

För många maratonlöpare är hösten och vintern en frustrerande årstid, av flera anledningar. Dels försämras väglaget av snö och is, som gör det svårframkomligt och gör att man riskerar bestående skador om man halkar. Dels är detta perioden då det är störst risk att drabbas av en förkylning, av halsont eller av lite snuva, som gör att man kanske måste göra ett uppehåll med träningen under en vecka eller mer. I värsta fall drabbas man flera gånger under vinterhalvåret. Frustrationen kan göra att man frågar sig om det verkligen är så farligt att träna när man är förkyld. Är det?woman-699008_640

Det som gör att man ständigt rekommenderas att inte träna när man är förkyld, har feber eller har ont i halsen är risken att drabbas av hjärtmuskelinflammation. Detta är en långvarig sjukdom som dessutom kan vara mycket farlig. Risken att drabbas av hjärtmuskelinflammation är visserligen mycket liten, men om man skulle insjukna för att man gav sig ut i löparspåret trots att man kanske kände på sig att man inte borde kommer man att ångra sig och förebrå sig själv. Ju kraftigare infektionen är, desto större är risken, och risken är som värst i början av infektionen. Trots att man inte mår jättedåligt bör man med andra ord hålla sig hemma om man känner av snuva, halsont eller lite febervarningar, eftersom det kan vara början på en värre infektion. Det är också just det vanliga förkylningsviruset som vanligtvis är orsaken till hjärtmuskelinflammation, så om man känner av något av de vanligaste symptomen bör man ta det lugnt.

Rikard Viberg, som är läkare och specialist i allmänmedicin, rekommenderar att man inte anstränger sig så att man blir kraftigt andfådd om man har en förkylning. Hur mycket man klarar innan man blir kraftigt andfådd är naturligtvis varierande från person till person beroende på hur vältränad man är. Viberg rekommenderar att man tar tillfället i akt att träna på sin teknik när man är förkyld, något som vanligtvis inte är ansträngande och som dessutom brukar bli lidande i vanliga fall. Om du har ont i halsen och känner att du behöver råd är det bra att ta kontakt med en läkare.

 

Taggar: , , , ,

 

Fler artiklar om Maraton