Maratonloppets historia

Få idrottstävlingar har samma tyngd och tradition som maratonloppet. Det är ett eldprov som ses som det ultimata sättet att mäta sina krafter med andra långdistanslöpare. Maratonloppet har anor tusentals år tillbaka i tiden, och maratontävlingar omgärdas alltid av ett stort intresse från såväl deltagare och publik som media. Det är en prestigefylld OS-sport, och de allra bästa maratonlöparna blir storstjärnor som åker jorden runt för att delta i olika lopp. Men det stora intresset för sporten har kanske inte med de stora affischnamnen att göra som med en ökande popularitet bland vanliga motionärer och halvprofessionella löpare. När löpningen har blivit till en allt vanligare motionsform har också maraton som idrottstävling fått ett stort uppsving, och i dag väljer många att göra löparresor som går ut på att åka till ett maraton i en större stad i kombination med en weekendresa.

 

Maratonets historiska tradition. blir tydlig när man tar sig en titt på legenden bakom namnet. Marathon är en stad utanför Aten i Grekland, och legenden säger att en budbärare sprang sträckan för överlämna ett meddelande – för att när uppdraget var slutfört falla död ner på platsen. Avståndet mellan Marathon och Aten är betydligt längre än den nu vedertagna distansen för maratonlopp – 42 195 meter – som standardiserades först vid OS i London 1912. Det var nämligen så långt det var mellan startpunkten vid Windsor Castle och målgången på White City-stadion. Även om distansen är densamma i alla maratonlopp runtom i världen i dag kan ändå banan skilja sig åt väsentligt mellan olika arrangörsstäder. Vissa lopp betraktas som lätta eftersom de har mindre lutning och kräver mindre stigningar, medan andra är betydligt tuffare. Därför är det svårt att jämföra tider mellan städer, och man brukar tala om banrekord som en meningsfull jämförelse.

 

Sedan de första moderna olympiska spelen 1896 har maraton varit en given gren varje gång för män. Maraton för kvinnor introducerades i OS först 1984 i Los Angeles, men därefter har flera kvinnor blivit till stora namn inom sporten, där brittiskan Paula Radcliffe räknas som den största stjärnanAtt maraton är en viktig del av ett olympiskt spel är inte minst tydligt när man betänker att det numera traditionsenligt är den avslutande grenen, där målgången följs av hundratals miljoner människor runt om i världen.

Maratonloppets historia 2

 

Taggar: , , , , , , , ,

 

Fler artiklar om Maraton