Shiso Kanaguri

Shiso Kanaguri är för många sportintresserade känd som ”japanen som försvann”. Kanaguri var en japansk geografilärare tillika maratonlöpare, som år 1912, 21 år gammal, skulle delta i de Olympiska Spelen i Stockholm. Kanaguris resa till Sverige blev händelserik, och skulle göra att han blev en av de mest kända personerna som deltog i det årets sommarspel.

En resa från Japan till Sverige på den tiden var inte den lugna flygtur det är idag. Kanaguris resa tog nästan tre veckor, och gick med ångbåt och den transsibiriska järnvägen. Hans svårigheter var dock inte över när han väl anlänt till sitt hotell i Stockholm. Där hade han nämligen både problem med sömnen (på grund av spårvagnarna som gick förbi hans hotellrum) och med kosten (eftersom han var van vid en diet mycket rikare på ris). Han kunde dock ändå träna på plats i Stockholm, och vid dagen för maratonet var han väl förberedd.Shisou_Kanaguri

Det skulle dock nästan visa sig vara för gäves, då bilen som skulle hämta honom på tävlingsdagen inte dök upp. Istället fick Kanaguri springa till startlinjen. Det var en varm dag, och hälften av löparna tvingades avbryta på grund av vätskebrist. Kanaguri kom vilse på vägen, och sprang förbi loppets vändpunkt. I Tureberg kollapsade han till slut av värmen, och togs om hand av familjen Petré, som bjöd honom på saft och bullar i deras trädgård. När Kanaguri efter flera timmar återhämtat sig, skämdes han över att ha brutit loppet. Han tog tåget tillbaka till Stockholm, och reste iväg till Japan utan att notifiera arrangörerna av loppet.

Hans ”mystiska försvinnande” blev således ett ämne för spekulation i svensk media i årtionden efter loppet. När det gått femtio år sedan sommarspelen 1912 letade dock sportjournalisten Oscar Söderlund rätt på Kanaguri, som inbjöds att avsluta loppet i Sverige. Det gjorde han också, på tiden 54 år, åtta månader, sex dagar, åtta timmar, 32 minuter och 20,3 sekunder.

Om du liksom Kanaguri ska delta i ett maratonlopp i en annan del av världen, men vill vara bättre förberedd än vad han var, kan det krävas mycket tid både för att träna och för att planera din resa. Då kan det vara skönt att inte behöva tänka på att städa hemma. På Qleano.se kan du enkelt och tryggt anlita hjälp för städning i hemmet, och få mer tid över till att löpträna.

 

Taggar: , , , , ,

 

Fler artiklar om Maraton