Stockholm Marathon

En folkfest i Stockholm varje år är Stockholm Marathon. Loppets distans är den klassiska maratondistansen, 42 195 meter, och det är det största maratonloppet i Sverige, både om man avser antalet deltagare och antalet elit-löpare som springer loppet. Ungefär 18 000 människor anmäler sig vanligtvis till loppet varje år, varav ungefär 15 000 faktiskt dyker upp vid start. Deltagarrekordet slogs 2014, då 21 942 deltagare var anmälda, från hela 93 länder. Även antalet löpare som faktiskt kom i mål var rekordstort år 2014: 16 736 av de som anmält sig startade loppet, och av dem kom 16 075 i mål. Loppets start går på Lidingövägen och målet är inne i Stadion, där löparna får springa 250 meter på banan innan de till slut går i mål. På vägen passerar löparna bland annat Djurgårdsvägen, Skeppsbron, Söder Mälarstrand, Västerbron, Norr Mälarstrand och Stadshusbron. Under loppet måste löparna passera tre kontroller inom en viss tidsram för att få fortsätta springa. Kontrollerna finns på Greve von Essens väg, Strandvägen och Söder Mälarstrand. Målgången stängs sex timmar efter start, så de som inte har gått i mål innan dess har kämpat förgäves.1024px-Stockholm_Marathon_2013_09

Inte alla bejublar dock loppet som går längs med Stockholms gator, eftersom det medför att man måste spärra av delar av staden som gör framkomst mycket svårare. Vissa busslinjer i innerstan ställs in för dagen, och även fotgängare kan behöva ta en längre omväg än de hade räknat med.

Stockholm Marathon har arrangerats varje år sedan 1979, då den första upplagan av loppet hölls. Då var ungefär tio gånger så få deltagare anmälda som 2014 – 2155 löpare, för att vara exakt. Endast 69 av dessa drygt 2000 löpare var kvinnor, en siffra som är betydligt jämnare idag. Stockholm Marathon behöll sitt ursprungliga namn fram till 2010, då det officiellt bytte namn till Asics Stockholm Marathon. Detta eftersom huvudsponsorn numera är Asics. I folkmun har dock loppet fortfarande samma namn som det haft i 36 år.

Om du är den sportiga typen som tycker om att springa maraton, och kanske till och med har sprungit just Stockholm Marathon, och du dessutom har ett företag med anställda, finns den perfekta aktiviteten för teambuilding på Äventyrsbanan. Där får din personal lära känna varandra bättre genom en rad fysiska aktiviteter i naturen.

 

Taggar: , ,

 

Fler artiklar om Maraton