Träna inför ett maraton

Ett maraton innebär för många det ultimata testet för att prova sin uthållighet och mentala förmåga. Vasaloppet har sin svenska charm och cykeltävlingar är ofta ett ordentligt kraftprov, men med det globala rykte maraton har är det utan tvekan där som den största prestigen ligger. Dessutom är löpning i sig en utmärkt träningsform som passar ung som gammal med en rad positiva hälsoeffekter. Att träna inför ett maraton blir därför en integrerad del av upplevelsen. Träning behövs – att springa ett maraton utan en ansenlig mängd löpträning i benen är att likställa med ett självmordsförsök. Men med hjälp av ett bra träningsschema och mycket jäklar anamma kan nästan alla klara av att springa ett maratonlopp när det väl är dags för den stora dagen.

 

Mycket av löpträningen utformas individuellt och handlar om din förmåga att lyssna på kroppen. Ingen kan läsa av din kropps signaler bättre än du själv, så ju bättre du blir på att tolka den, desto lättare kommer löpträningen att gå. Det finns dock några generella råd att förhålla sig till som gäller för de allra flesta. En fälla som många entusiastiska löpare går i är att råka ut för överträning. Det sker när kroppen inte får den vila och återhämtning som hård träning kräver. Nybörjare måste ha en längre återhämtningsperiod eftersom kroppen ännu inte vant sig vid regelbunden löpning. Det innebär att du ibland kan behöva tacka nej till ett löppass om du känner att kroppen säger ifrån.

 

Att hitta en träningskompis är annars ett bra sätt att hålla motivationen uppe. Att ha någon som drar med dig ut på vägarna gör det lättare att hitta viljan när du sitter bekvämt framför soffan en grå höstkväll. Det största hotet mot en bra maratonförberedelse brukar inte vara överträning eller fel material – utan bristande motivation. Om du klarar av att hålla igång träningen regelbundet får du in en vana och en rutin som underlättar för dig.

 

Ett annat sätt att hitta pepp och motivation är att ta med sig telefonen ut på löprundan och lyssna på musik. En riktigt bra träningslåt får adrenalinet att skjuta till och göra att du studsar fram på ännu lättare steg. Om du inte vill riskera att telefonbatteriet tar slut mitt under löprundan bör du ha det fulladdat. Viktigt är då att ha tillgång till en bra mobilladdare – en sådan hittar du på energizer.se.

Träna inför ett maraton 1

 

Taggar: , , , , , , , ,

 

Fler artiklar om Maraton